Beograd, Despota Olivera 2, XII/77
063 43 42 96
helingerudruzenje@gmail.com

BITI U LJUBAVI ~ Bert Helinger

sistemske i porodične konstelacije

BITI U LJUBAVI ~ Bert Helinger

“Biti u ljubavi znači da sve, onakvo kakvo jeste, bude voljeno, da je sve, onakvo kakvo jeste, primljeno u duši.“

Hteo bih nešto da kažem o ljubavi, ali nešto drugačije nego što vi možda očekujete. Ponekad čujemo izraz „biti u ljubavi!” Šta to znači, biti u ljubavi? Mi poznajemo ljubav koja povezuje. Mi smo posebnom ljubavlju povezani s roditeljima, s ljubavnim partnerom i sa svojom decom. Jer smo s njima tako povezani, istovremeno smo od drugih odvojeni.
Biti u ljubavi znači da sve, onakvo kakvo jeste, bude voljeno, da je sve, onakvo kakvo jeste, primljeno u duši. To znači da prihvatamo to onakvo kakvo jeste i volimo onakvo kakvo jeste, tačno onakvo kakvo jeste. To takođe znači da prihvatamo celi život onakav kakav jeste, tačno onakav kakav jeste: vlastiti život onakav kakav jeste, život drugih onakav kakav jeste, Stvaranje onakvo kakvo jeste, tačno onakvo kakvo jeste.
I borba je deo života. Život pojedinaca bori se sa životom drugih za mesto. Ako smo u ljubavi, volimo takođe suprotnosti, borbu, pobjedu i propast. Volimo život i smrt, žive i mrtve. Volimo prošlost onakvu kakva je bila, i budućnost onakvu kakva dolazi, tačno onakvu kakva dolazi. U toj smo ljubavi prostrani i sa svim u skladu i sporazumu.
Ta ljubav je predanost celini. Ona je istinska religija. U toj smo ljubavi potpuni i spokojni. Možemo promatrati kako teče. Predani smo vlastitoj sudbini i poštujemo sudbinu drugih i sudbinu sveta. Tako predan celini znači biti u ljubavi.
To utiče na našu svakodnevicu. Ko je tako u ljubavi, može sve posmatrati onako kakvo jeste: sreću i nesreću, život i smrt, upletenost i patnju. Jer on voli celinu i celini je predan, ponekad će biti delotvoran u reci života a da se ne uzdiže, uvek u skladu i sporazumu. Ko tako pomaže, nema briga i on je slobodan. Oni kojima on pomaže isto su tako slobodni. Svi su jednako veliki i jednako važni. U celini niko nije bolji ili lošiji. U celini smo jednostavno ovde.

Bert Helinger ’’Meditacije’’

Udruženje ’’Helinger’’ www.arkona.rs